Den stora julllistan

 

Exakt 35 dagar kvar till julafton, och i helgen är det är dags att börja, tycker jag. December går så fort, och plötsligt sitter man där i högar av julklappspapper och börjar redan längta till våren. Jag älskar jul, men den största glädjen ligger i förberedelserna tycker jag. November och decembers upptakt och förväntan. Tiden går alltid för fort, och i år tänkte jag försöka starta tidigt, och planera bättre för att få tid att uppleva allt juligt jag vill hinna trycka in under närmaste månaden. Men vad är det egentligen jag vill göra innan jul?

Adventsljusstaken
Adventsljusstaken är en av mina julfavoriter. Vi har i min familj alltid tänt ljuset varje söndag, och läst versen. Johan stod ganska perplex framför mig vår första advent, när jag bad honom läsa versen. Visade sig att alla människor inte kan alla fyra verserna som rinnande vatten…

Förpynta
Förpynt är allt julpynt som inte är superjuligt. Elektriska ljusstakar, äpplen, röda sidenband, hyacinter och sådant. Det kan få komma fram redan innan Lucia. Roligt historia är att när vi bodde i Prästgårdsängen, så hade pappa en inofficiell tävling med alla grannar, där han alltid ville vara först med de elektriska ljusstakarna i fönstren. Jag tror han till slut satte upp vår redan i november… Vann gjorde vi i alla fall!

Första advent på Svanesund
Nästa helg åker jag ut för att hjälpa mamma röja upp lite på tomten på Svanesund, och då passar vi på att fira första advent tillsammans med Johan och resten av familjen som kommer ut på söndagen.

Baka lussekatter
Glömmer ALLTID bort lussekatterna. I år måste jag i alla fall försöka komma ihåg att det faktiskt är gott, och jättemysigt. Kanske kan bjuda in Sanna, hon är expert.

Dricka varm choklad
Det här är ju löjligt att behöva planera in, men jag köpte finchoklad på pinnar på Liseberg för några veckor sedan, som man sätter ner i varm mjölk och sakta låter smälta. Tänker att jag vill baka lussekatter och sedan dricka varm choklad framför någon bra julfilm. (Miracle on 34th street, till exempel).

Promenera långsamt genom Hagas julmarknad
Få saker är mer juliga, men få saker är också lika trånga och knökade som Hagas julmarknad. I år tänker jag förbereda mig mentalt, och inte ha någon stor väska som är ivägen. Bara strosa, och inte ha bråttom.

Köpa jultröjor
Johan och jag har världens bästa tradition som går ut på att vi köper varsin likadan jultröja, och sedan:

Julkort
Fotar oss själva och gör bilden till julkort som vi skickar ut till familj och vänner. Så himla töntigt, och jag älskar det.

Baka pepparkakor och saffransbollar
Förra året försökte jag mig på pepparkakor med kristyr, men kristyren stelnade aldrig, och hela mitt kök (och liv) var sockerklistrigt i flera veckor. I år gör jag om det.Julpynta
Jag brukar vilja julpynta ordentligt ungefär två veckor innan jul. Tomtar, girlanger, apelsiner med nejlikor, julkrubban från när jag var liten, och julkulor i fönstren. 

Köpa julgran och klä den
Kanske det bästa med julen. Jag vet att vissa familjer klär granen dagen innan julafton, men eftersom Johan och jag är på varsitt håll under själva julhelgen, så vill jag ta in granen och klä den en vecka innan, så vi hinner njuta av den.

Slå in julklappar med lack och rim
Vi har inte rimtvång i vår familj, men jag älskar det. Gärna långa rim som läses upp med högtidliga röster. Skall också försöka mig på att lacka julklapparna i år, gissar att det kommer bli fint och att jag kommer bränna mig.

10 days of christmas movie marathon hos Fredrik
Min julälskande kompis Fredrik, har filmkväll varje kväll de tio sista dagarna innan julafton. Julafton kulminerar i en julfrukost, där han visar It’s a wonderful life. Missar själva julmorgonen, eftersom vi är på landet, men skall försöka gå på så många av de andra filmerna som jag kan.

Bubblare:
Göra min egen julspellista
Storstäda
Julmarknad(er)
Göra eget smör till julafton

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer till

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *