EN JULIG LISTA

Glad Lucia! God Lucia? Oavsett, hoppas er är fin. Själv bokade jag in ett möte imorse för att slippa sjunga i kontorets luciatåg. Vill inte. Skvallra inte på mig. Jag har inte bloggat på evigheter känns det som, dagarna går för fort helt enkelt. Det enda jag tänker på? JUL. Och lite jobb. Men mest jul. Därför dyker vi rätt in i denna juliga lista:

 

6 Julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
Lussebullar. Gillar pepparkakssmaken, men föredrar mjuka kakor. Mjuk pepparkaka dock? Absolut favorit.

Skumtomtar eller knäck?
KNÄCK. Jag älskar knäck. Äter det inte ens varje jul, pga ingen i min familj ordnar med det. Kanske blir det jag i år?

Julkorv eller julskinka?
Julkorv äter vi inte så ofta, men jag älskar julskinka. Helst på vörtbröd, med smör och senap.

Sill eller Janssons?
Kan inte välja. Om jag måste så säger jag sill. Men pappas Jansson är så fantastisk. Men nej, sill. Löksill helst.

Glögg eller julmust?
Julmust. Helst varje dag hela december. Gud jag är inte klok.

Ge eller få?
Nästan alla år hade jag sagt ge. Men JUST i år är jag ovanligt sugen på julklappar? Men nej, det är 50/50 faktiskt.

5 Julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Stämningen under hela december. Jag mår aldrig så bra som december månad. Allt känns filmiskt, lugnt och sällsamt.

Det sämsta med julen?
Det blir en sådan stor ravin mellan de som har; pengar, vänner, familj, ett hem, trygghet värme, kärlek och framtidstro, och de som inte har.

Vad ska du göra på julafton?
Åker ut till Svanesund till mamma den 22:e, sedan ligger jag i soffan tills julafton, och då kommer pappa, min syster, min faster, farbror och kusin. Sedan äter vi, delar ut julklappar, och ligger i soffan tills vi äntligen blir hungriga igen och kan äta den bästa julrätten: Nattallriken.

Nyår då?
Jag skall ha fest faktiskt! Eller, vi skall ha fest hemma hos oss. Mina favoritmänniskor och jag. Ser mest fram emot att vara full och ha sammetsklänning. Bli lite rädd men förundrad av fyrverkerier och så.

Tror du att det blir det en snöig jul?
Nej. hade så stora förhoppningar, men just exakt den helgen verkar bli plusgradig och molnig.

4 Julfavoriter

Favoritjulfilm?
Miracle on 34th street (1994). Spoiler, men TOMTEN FINNS. Gråter varje gång.

Favoritjulkalender?
Så tråkigt att alla tycker samma, men Mysteriet på Greveholm, Sunes Jul, och Jul i Kapernaum. Förstår inte att det skall vara så svårt att skapa en julkalender som är riktigt julig?

Favoritjullåt?
Jingle bell rock, Bereden väg för herran, Angels we have heard on high, Rocking around the christmas tree, let it snow och white christmas.

Favoritjuldoft?
Julgranen tror jag, men hela huset med alla blandade dofter är det bästa.

3 Om jultid

När är det dags att pynta?
I år pyntade vi lägenheten 2:a advent, och satte in julgranen den 12:e.

När får man ha gran?
När man vill! Vi har tidigt, eftersom vi inte är hemma från 21.e, och jag vill ha ut allt som har med jul att göra, från 1:e januari.

När öppnar man presenter på julafton?
En på morgonen, och resten efter julbordet (vid 19)

v. 48

Hej måndag! Samt hej på er ♥
Den här helgen kändes enormt lång, och den här måndagen känns lite surrealistisk. Kan inte förstå att jag måste jobba? Tror att jag redan nu är inställd på jullov. Snön har försvunnit, vilket gör ONT i mig, men julstämningen är ändå i full gång. Jag jobbar hårt för att inte ta ut julen i förskott och sen stå där snopen efter Lucia och redan ha tröttnat.

I övrigt är jag mest sugen på att vara med mina vänner, laga mat, äta mat, välja länge vad jag skall ha på mig, och göra mig fin. Enkla nöjen. Denna veckan är så vansinnigt vanlig att jag knappt vill se den, men till helgen åker mamma, Johan och jag till landet och har det fint. Det skall huggas ved, krattas löv, tändas brasa och klappa katt är tanken.

 


Veckans planer:
Temavecka med jämställdhetsinriktning på jobbet, möten i massor, läkarbesök och yoga. Har ägglossning om 2 dagar, så känner mig ganska oinspirerad, lite slö och i behov av att få vara trumpen, så tänkte kanske vara det också.

Veckans känsla:
Känner hur glädjen bubblar där inuti, men det ligger ett stabilt lager av trumpenhet ovanpå. Jävla ocker det här med hormonella cykler, men nu är det som det är, och jag skall försöka bota trumpenhet med soffhäng, nya byxor och rensning av garderob.

Veckans bästa:
Att temperaturen skall sjunka. Inget regn, och mindre blåst. Vill så gärna ha en smällkall december, med SNÖ.

Veckans mat:
Skall storhandla exakt nu, och tänker mig grytor, soppor och gratänger. Men fryser också ganska mycket i skrivande stund, så jag måste passa mig så att det inte bara är därför jag har stort sug efter värmande snälla rätter.

Veckans utmaning:
Ingen. Jag tar en utmaningsfri vecka tror jag. Vill mest vara, och jo, inte spendera alla pengar på en gång. Det kan få bli en miniutmaning.

Veckans blogginlägg:
Det som faller mig in tror jag. En önskelista kanske vore på sin plats?

Veckans mål:
Gå upp 6 varje morgon och träna lite varje kväll. Har så ont i ryggen nu att jag inte längre kan ignorera att kroppen rätt ut BER mig att göra ett litet rygglyft. Så, skall lyssna.

 

Var finns jag?

 

En liten uppdatering från min sida med var på internet ni kan hitta mig, kan väl vara på sin plats tycker jag. Hit har ni ju uppenbarligen redan hittat, men förutom här så finns jag även på:

På Bloglovin’ kan ni följa mig, om ni vill ha koll på när jag bloggar, eller bara ta del av de bloggarna jag följer. Klicka på bilden så kommer ni direkt till mitt konto.

Och Instagram såklart. Jag ÄLSKAR Instagram. Mestadels är det bilder på mig, mat eller någonting jag målat. Klicka på bilden för att komma till mitt konto.

 

På Instagram finns jag också som Nicander.art, det kontot är nystartat och inte en endaste bild ligger uppe. Men det blir det snart ändring på, så om ni är sugna på att ha lite mer koll på vad jag ritar, eller vill ta del av erbjudanden, så kan ni följa redan nu.

Våld tar inte jullov

 

Nu skall vi prata allvar hörrni. För sådant behövs också ibland.
Utöver mitt vanliga jobb, så sitter jag också i styrelsen för en organisation som heter Tjejjouren Väst. En helt fantastisk jour, som hjälper unga som har det svårt.

Tjejjouren Väst har en chatt där man kan få prata med någon, och få stöd och hjälp, och vi jobbar också mot digitalt våld (exempelvis nätmobbing.)

Vi har över 1000 som söker stöd varje år, och speciellt runt julen så är det extra många som mår dåligt. Man kanske har det jobbigt i familjen, blir utsatt för våld hemma, eller har andra problem som gör att livet känns tungt och svårt.

Eftersom våld och tunga känslor inte tar semester under julen, så gör inte Tjejjouren det heller. Vi har istället extra öppet, varje kväll för att vara exakt, mellan den 18 december och 1 januari. Som en julkampanj, för er som behöver.

Så, om du känner att du behöver hjälp, eller bara vill få prata med någon en stund så kom in till oss på chatten. Alla frågor, tankar och känslor är tillåtna. Vi har sökande i många olika åldrar, och inga problem är för stora eller för små.

______________________________________________

Här finns vår chatt:
http://www.tjejjourenvast.se

Om du istället vill hjälpa oss, att hjälpa fler unga,
så kan du skänka ett bidrag till oss, eller länka till det här inlägget i din egen blogg, eller på Instagram:

Swish: 123 640 96 35
Bankgiro: 871-7860

Puss och kram,
och glöm inte att ta hand om er själva, och varandra!

Den stora julllistan

 

Exakt 35 dagar kvar till julafton, och i helgen är det är dags att börja, tycker jag. December går så fort, och plötsligt sitter man där i högar av julklappspapper och börjar redan längta till våren. Jag älskar jul, men den största glädjen ligger i förberedelserna tycker jag. November och decembers upptakt och förväntan. Tiden går alltid för fort, och i år tänkte jag försöka starta tidigt, och planera bättre för att få tid att uppleva allt juligt jag vill hinna trycka in under närmaste månaden. Men vad är det egentligen jag vill göra innan jul?

Adventsljusstaken
Adventsljusstaken är en av mina julfavoriter. Vi har i min familj alltid tänt ljuset varje söndag, och läst versen. Johan stod ganska perplex framför mig vår första advent, när jag bad honom läsa versen. Visade sig att alla människor inte kan alla fyra verserna som rinnande vatten…

Förpynta
Förpynt är allt julpynt som inte är superjuligt. Elektriska ljusstakar, äpplen, röda sidenband, hyacinter och sådant. Det kan få komma fram redan innan Lucia. Roligt historia är att när vi bodde i Prästgårdsängen, så hade pappa en inofficiell tävling med alla grannar, där han alltid ville vara först med de elektriska ljusstakarna i fönstren. Jag tror han till slut satte upp vår redan i november… Vann gjorde vi i alla fall!

Första advent på Svanesund
Nästa helg åker jag ut för att hjälpa mamma röja upp lite på tomten på Svanesund, och då passar vi på att fira första advent tillsammans med Johan och resten av familjen som kommer ut på söndagen.

Baka lussekatter
Glömmer ALLTID bort lussekatterna. I år måste jag i alla fall försöka komma ihåg att det faktiskt är gott, och jättemysigt. Kanske kan bjuda in Sanna, hon är expert.

Dricka varm choklad
Det här är ju löjligt att behöva planera in, men jag köpte finchoklad på pinnar på Liseberg för några veckor sedan, som man sätter ner i varm mjölk och sakta låter smälta. Tänker att jag vill baka lussekatter och sedan dricka varm choklad framför någon bra julfilm. (Miracle on 34th street, till exempel).

Promenera långsamt genom Hagas julmarknad
Få saker är mer juliga, men få saker är också lika trånga och knökade som Hagas julmarknad. I år tänker jag förbereda mig mentalt, och inte ha någon stor väska som är ivägen. Bara strosa, och inte ha bråttom.

Köpa jultröjor
Johan och jag har världens bästa tradition som går ut på att vi köper varsin likadan jultröja, och sedan:

Julkort
Fotar oss själva och gör bilden till julkort som vi skickar ut till familj och vänner. Så himla töntigt, och jag älskar det.

Baka pepparkakor och saffransbollar
Förra året försökte jag mig på pepparkakor med kristyr, men kristyren stelnade aldrig, och hela mitt kök (och liv) var sockerklistrigt i flera veckor. I år gör jag om det.Julpynta
Jag brukar vilja julpynta ordentligt ungefär två veckor innan jul. Tomtar, girlanger, apelsiner med nejlikor, julkrubban från när jag var liten, och julkulor i fönstren. 

Köpa julgran och klä den
Kanske det bästa med julen. Jag vet att vissa familjer klär granen dagen innan julafton, men eftersom Johan och jag är på varsitt håll under själva julhelgen, så vill jag ta in granen och klä den en vecka innan, så vi hinner njuta av den.

Slå in julklappar med lack och rim
Vi har inte rimtvång i vår familj, men jag älskar det. Gärna långa rim som läses upp med högtidliga röster. Skall också försöka mig på att lacka julklapparna i år, gissar att det kommer bli fint och att jag kommer bränna mig.

10 days of christmas movie marathon hos Fredrik
Min julälskande kompis Fredrik, har filmkväll varje kväll de tio sista dagarna innan julafton. Julafton kulminerar i en julfrukost, där han visar It’s a wonderful life. Missar själva julmorgonen, eftersom vi är på landet, men skall försöka gå på så många av de andra filmerna som jag kan.

Bubblare:
Göra min egen julspellista
Storstäda
Julmarknad(er)
Göra eget smör till julafton

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 47

Godmorgon till en måndag med snö och is överallt. Det tog mig dubbelt så lång tid att komma till bussen, och chauffören åkte i snigelfart hela långa backen ner från Masthugget. Jag kom försent till kontoret, men det gjorde ingenting, för ingen annan var på plats. Nu börjar vecka 47. Det hisnar i mig när jag tänker på att 2017 snart är slut, det har varit ett sådant annorlunda år. För det första har det varit så otroligt långt, det känns som att det var 4 år sedan januari. För det andra så har det hänt så otroligt mycket, så 2018 kommer se helt annorlunda ut tror jag. Men, jag skall inte gå händelserna i förväg, utan njuta av den tiden som är kvar. I helgen hade jag den årliga Thanksgivingmiddagen, vilket gör att nu är det fritt fram för julhjärnan. Det skall vi prata mer om senare i veckan.


Veckans planer:
En ganska vanlig vecka: Ett läkarbesök, lunch med min syster, månadsmöte med Tjejjouren, psykolog på fredag, och en helt obokad helg. Johan har också börjat få ledigt mestadels på helgen verkar det som, och det är som ett nytt liv, kan inte tro att jag får vakna bredvid honom en lördag och kunna stanna kvar i sängen, och att skrota runt i lägenheten och kramas en söndag är så jäkla bra. Denna helgen tänkte jag titta på julpynt, och promenera lite i delar av stan som jag sällan besöker. Kanske äta lunch på café Biscotti också. Men mest ta det lugnt och dona.

Veckans känsla:
Alltså, lite gråtig. Känner mig tacksam, och mjuk inuti. Samt jobbar på att ta det lugnt.

Veckans bästa:
Snön tror jag faktiskt. Känns fint att få ha det kallt och soligt i några dagar, innan det blir 10 plus igen, och allt smälter.

Veckans mat:
Thanksgivingrester. Har 2 kilo stuffing att äta upp. Lagom till helgen skall jag storhandla, och högst på listan står sill och potatis, har varit sugen på det så länge nu.

Veckans utmaning:
Jag tror att jag är frisk nog att röra på mig igen, men yogan på tisdag kommer nog bli tuff. Har NOLL procent ork kvar efter att jag var sjuk, känns som att jag är nyfödd och muskelfri.

Veckans blogginlägg:
Vi skall prata lite julplanering tror jag.

Veckans mål:
Behöver känna in lite, inte bara rusa på, utan stanna i stunden och inte bara planera nästa moment eller dag.

 

Konfetti, isterband och hosta – Helg, v. 45:

 

Vi tar en titt på min helg, utan att ha för stora förhoppningar. Fredagen var fortfarande en sjukdag. Men jag mådde lite bättre! Såpass bra att jag kunde ta en promenad med mamma, till Slottsskogen och se på fåglar. Men de bilderna har ni redan sett här, så ni får nöja er med en fin bild på ett berg som såg ut som en tavla på väg ner mot Vegagatan.

Efter promenaden kände jag mig pigg nog att tvätta lite, var med om livets värsta, att komma till tvättstugan när det bara är 5 minuter kvar. Man vet att man borde gå tillbaka igen, men man sätter sig ändå och väntar. Tips: Tvättmaskinens 5 minuter är inte verklighetens 5 minuter. Medan jag satt där, så pratade jag i telefon med Josephine. Vi bestämde oss för att gå ut och äta middag på ”Ett mysigt ställe, gärna bistrofeeling, billigt, och enkel mat.”

Ni kan tro att det tog ett tag. Tankarna gick: Dubbel Dubbel, Gyllene Prag, Nonna, Manfreds, Bellini, Doktor Glas, Da Vinci. Slutligen blev det Da Vinci. Vi tog med Johan också, och åt pasta. Musslor, pasta bolognese, tiramisu och en cognac blev min beställning. Kunde inte gå sen, både på grund av mättnad och trötthet.

Det blev lördag! Vi gick ut. Jag var nästan frisk! Men trött och glåmig. Inte ens ett svartvitt filter kan dölja snuvigt ansikte.

Men det var strålande sol, och havet var havet var havet. Det luktade gott och ps: Jag höll på att blåsa i när jag tog denna bild. På stan letade vi efter den perfekta jultröjan samt köpte presenter och bubbel….

Eftersom vi skulle på fest! Överraskningsfest för Adeline. Jag lade visst ifrån mig mobilen vid 21, och hittade den inte förrän det var dags att gå igen. Bara Sara och jag lyckades fastna på bild.

Vid 01 fick jag dock erkänna mig besegrad, tog Johan med mig till Burger King och sen åt vi chili cheese i sängen och såg på Broadchurch.

På söndag vaknade jag noll bakfull på grund av goda gener, det det fars dag, och jag bjöd familjen på sushilunch. Foodorade från Japan House och blev jättenöjd, godaste var nigirin med grillad lax.

Sen gick alla hem och jag vilade lite. Ungefär till klockan blev 18 och Johan serverade mig mat igen. Isterband med vitlökspotatismos, pepparrot och äpple. JAG DOG.

Sen kröp jag ner här i nybäddad säng och sov tills måndagen kom. Det var min helg! Hur var din?

Vecka 46

Åh herrejösses vad länge jag har varit sjuk. Känns som att jag inte varit på kontoret på flera månader. Nu är jag frisk, eller i alla fall frisk nog för att jobba, även om jag blir andfådd och hostar fortfarande. Så, vecka 45 raderades liksom bort från mitt liv, och det är dags för vecka 46. Bilderna är från en liten darrig promenad jag tog med mamma när jag äntligen blev frisk nog att sticka näsan utanför dörren.


Veckans planer

Väldigt lite planer den här veckan. Jag kommer troligen missa yogan imorgon, klarar inte av att hosta mig igenom passet, det är för skämmigt. Sedan är nästan alla eftermiddagar tomma. Låter det vara så, eftersom till helgen är det dags för Thanksgiving! Skall baka pajer, göra stuffing och pynta hela fredagen och på lördag är det dags. Årets kalas verkligen.

Veckans känsla: 

Fysiskt klen och trött, men glad och tillfreds. Känner att PMS:en kommer nu dock, så räknar med att känna mig ledsen, och lite apatisk tisdag-söndag ungefär. Så trött på pms, men skönt att veta vad det är och inte bli livrädd och tro att man blivit djupt deprimerad, som jag alltid gjorde förr innan jag hade koll.

Veckans bästa:

Thanksgiving, och att lägenheten är nystädad. Och att Johan är ledig i helgen igen <3

Veckans mat:

Är sugen på lax, kyckling och tofu med ris och grönsaker. Åt takeaway från Foodora hela sjukdomsveckan, så vill bara ha enkla råvaror med massor av grönsaker nu, tack. Poké bowls hela veckan kanske…

Veckans utmaning:

Thanksgiving. Allt skall planeras, beställas, handlas och lagas. Samtidigt som det skall vara roligt, och inte stressigt. Tror det kommer gå bra ändå, fjärde året nu ju!

Veckans blogginlägg:

Skall visa lite bilder från Polen, och kanske kika på det lilla jag gjorde i helgen.

Veckans mål:

Att ta det lugnt, äta bra mat, och känna mig klar med alla viktigheter innan helgen kommer. Det blir bra tror jag.

 

Onsdagslista

 

 

Om du var född av motsatt kön, vad hade du hetat?

Felix. Tyckte det var ett hemskt namn när jag var liten, men nu känner jag ingenting för det. Kan inte tänka mig att jag skulle vara en Felix dock, de låter så snabba och tuffa? Jag hade helst velat heta Sam om jag fick välja killnamn.

Vilken tid är din väckarklocka inställd på?

Idag 07:00, för att kunna sjukanmäla mig. Har haft feber nu i 7 dagar.

 

Hur många resväskor äger du?

Tre. En stor hård lila rullväska, en lite mindre svart rullväska, och en over night bag.

Vad gör du exakt just nu?

Sitter i sängen och väntar på en matleverans från WILLYS. När den kommer skall jag äta smörgåsar. Annars gör jag inte mycket, smsar med min pappa och är sjuk.

Du är ledig. Umgås du helst med en hel barnfamilj eller med en vän?

Normalt sett en vän, men har nog aldrig umgåtts med en barnfamilj, så hade väl kunnat tänka mig att testa på det. Saknar att vara med barn!

När var senast någon stötte på dig?

Det var faktiskt en man på resan till Polen som frågade om vi skulle ta en sängfösare, men jag tror faktiskt inte att han stötte på mig, han kan bara ha varit kufisk. Senast jag är säker på att det hände var på gatan vid mitt jobb, en man som gick med sin tjej som blinkade åt mig. Tjena.

Dagens planer?

Sitta i sängen, äta smörgåsar, läsa lite, och förhoppningsvis börja känna mig friskare.

 

Helgens planer?

Hoppas på fest av något slag, hade behövt träffa vänner och dricka ett glas vin. Men allt beror på om jag är frisk eller ej.

Vad ser du mest fram emot i helgen?

Att Johan är ledig lördag-söndag! Så länge sedan han jobbade vanlig vecka och var ledig med mig på helgen! Ser fram emot att vakna tillsammans.


Vad åt du till middag senast?

Blodpudding med sylt och stekt äpple. Behövde äta någonting jag åt som barn för att trösta mig själv lite i all min sjuklighet.

Tror du folk pratar bakom ryggen om dig?

Jag tror det. Både positivt och negativt.

Är du blyg inför det motsatta könet?

Nej, men om jag tycker om någon så blir jag superkonstig och tappar helt förmågan att vara mig själv. Tror jag i alla fall, det var några år sedan jag var singel. Johan tycker jag ju om, helt utan att bli konstig.

Vad gjorde du för ett år sedan?

Mådde SÅ dåligt. Alltså hujeda mig. Hade precis börjat mitt nya jobb, förberedde Thanksgiving och började precis komma ur sviterna från världens livskris.

Diskar du din egen disk?

Ja. Om inte Johan åker på det. Gud, Jesus ge mig en diskmaskin amen.

Tycker du att killen borde bjuda på första dejten?

Jag tycker extremt mycket om att bli bjuden, dock har det inte med kön att göra. Så vill man bjuda mig så får man. Men annars kan vi dela, eller så bjuder jag.

Vad har du med dig in på bion?

Popcorn med mycket smörsmak och vatten utan kolsyra.

När sov du senast på golvet?

Men jösses, det minns jag inte? Är det ett tecken på att jag blivit äldre kanske? Får göra det snart, det är skönt och kul.

Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera?

Behöver extremt lite sömn, men har svårt att komma upp ur sängen. 7 är perfekt, 5-6 är helt okej, men allt går bra sålänge jag bara kommer upp och vaknar till.

Är du petig när det kommer till stavning och grammatik?

I hjärtat ja, men inte i verkligheten. Jag märker det mesta som är fel, men det skaver inte om det inte är viktigt på riktigt. Man får skriva som man vill, sålänge man gör sig förstådd.

Vad är du allergisk mot?

Lite pollen, eller mycket om man tänker på hur det var i våras. Kanske skall kolla upp det……

Har du några tvångstankar?

Ibland måste jag knacka i trä, och hoppar över A-brunnar om jag har möjlighet, men ingenting som stör.

 

Lista från Sandra.

Lite bilder jag målat under hösten.

Sedan jag köpte min iPad Pro så har ritandet satt fart något så rejält. Lyxen att få jobba med riktigt bra grejer. Tänkte att vi skulle titta lite på de porträtt som jag målat på senaste tiden. Vill ni beställa så kan ni göra det här. Studentrabatt såklart!

 

Mina vänner Oliver och Josephine, på ett event under Way Out West.

 

Josephine igen! Tror jag målar henne mest av allt. Kan hennes utseende utan och innan,

Johan

En bild beställd av Sara, på henne och hennes kille.

En dagens outfit på mig själv, i min största halsduk.

En badbild. Gud vad jag saknar badkar, det är det ENDA negativa med den nya lägenheten.

Och till sist: Ellen Lindberg, för att hon lade upp en bild med alla mina favoritfärger, och en stor halsduk = måste målas av.